מחמאות או לא להיות- ירידה במשקל אצל ילדים
בבקשה אל תחמיאו לילדים שלכם על ירידה במשקל.
גם אם הוא או היא עלו במשקל בשנה האחרונה, וסופסוף "לקחו את עצמם בידיים" והתחילו לשים לב לכמויות. גם אם אתם מרוצים עד הגג שהתחילו קצת לרדת אחרי שרק טיפסו בזמן האחרון. תתפלאו, הם לא באמת רוצים לשמוע את זה. למרות שנראה לכם שזה מעודד. למרות שנראה לכם שהפנים שלהם קורנות כשאתם מחמיאים להם.
דיאטה לילדים – איך לשבח מאמץ והתמדה במקום להתמקד ברזון? למה לא איך רזית
כי מתחת למחמאה התמימה הזו מוחבאים מסרים סמויים ופחות רצויים, ובראשם המסר שרזה = טוב, יפה מוצלח. המשמעות היא שכדי להצליח יותר, להיות מוערך יותר ולהמשיך לקבל מחמאות - כדאי לי להמשיך לרזות. המחמאה הזאת "אומרת" גם שאנחנו שמים את המראה החיצוני במקום הראשון.
רגע, רגע, תגידו. מה הבעיה? הרי באמת הסתיימה עלייה דרמטית במשקל, והוא/ היא ש"סוחבים" עודף משקל מילדות התחילו לקחת אחריות ואני כבר לא צריך להיות שוטר.
נכון, זה משמח, אבל כדאי לדעת ש"מחמאה" כזו מעלה שאלות וחששות כמו "אם לא אמשיך לרזות מה יקרה? כבר לא יתלהבו ממני ויחמיאו לי?" יתלוו לכך גם פחד לאכזֵב ולהיכשל, ומכאן הדרך לרגשות אשמה קצרה מאוד.
רובנו אוהבים לשמוע את המילים "וואו איך רזית! מה עשית?".
זה עושה לנו טוב. אבל - וזה אבל גדול - אצל המתבגר/ת רוב הסיכויים שחוץ מ"הצלחתי, איזה כיף", יתרוצצו בראש המחשבות-מסקנות האלה:
· מה, באמת הייתי צריכה לרדת במשקל כי כולם אומרים לי כמה רזיתי?
· עכשיו אני יכולה ללכת לאכול קצת כי רזיתי.
· רזון זה דבר יפה ונחשק. שווה לי לרדת במשקל, אני קוצרת מחמאות.
· אני יותר אהובה ומוערכת. רואים אותי!
·
לצערי אני נתקלת בלא מעט מקרים בקליניקה (ויש לכך גם תיעוד בספרות המדעית) שהפרעות אכילה התחילו מהמחמאה התמימה הזאת. מתבגרים רבים שזקוקים לקבל יותר חיזוקים ומחמאות, רוצים להמשיך ולרדת במשקל עוד ועוד. הם נדחקים למקומות קיצוניים, וזה קורה הרבה מִדי.
אפשר לעשות "טוויסט" בעלילה - במקום: "איך רזית!"
מה כן?
מעודדים התנהגויות שנרצה לשמר לאורך כל החיים ולא כאלו שמקדמות רזון. התנהגויות שמתאימות לכל ילדה וילד, מתבגר ומתבגרת ללא קשר למשקלם.
אחת הדרכים החכמות לעשות זאת היא לתאר את ההתנהגות שאנו רוצים לעודד:
© "אני כל כך נהנית מהעזרה שלך במטבח. סידרת וארגנת את השולחן מקסים."
© "איזה יופי שהתחלת לצעוד/ לרקוד! ( אפילו אם רק כמה דקות כל פעם). אני רואה שזה עושה לך מצב רוח טוב יותר."
© "את נראית זוהרת! התאמת כל כך יפה בין החולצה לעגילים" (שימו לב: זה לא קשור למשקל).
© "איך אני נהנית לאכול אתכם רגע בשקט בלי מסכים מסביב."
© "שמתי לב שלאחרונה אתה כבר לא אוכל בעמידה. מכין לך את האוכל ואוכל רק בישיבה. ככה אתה מאפשר לעצמך להנות יותר מאכילה ולתת כבוד לאוכל."
© "כל פעם מחדש אני כל כך נהנה מכישרון הציור/הנגינה שלך. בא לי להקשיב לך מנגן. בא לי שתצייר לי ציור לחדר העבודה".
לסיכום - דיאטה לילדים
כדאי לחזק, לעודד ולשבח את הילדים ובני הנוער על הבחירות שהם בוחרים, על הדרך שבחרו לבצע מה שרצו, על התנהגות חיובית, על האופן שהם מבטאים את הכישרונות שלהם.
מחמאות כאלו ממלאות ונותנות משמעות בלי לשים את הרזון במרכז. הן מבוססות על ערכים שבונים ומשמחים. הילדים שלנו ינצרו אותם בליבם ויעבירו הלאה.

ירידה במשקל אצל ילדים
ילדים ובני נוער ייהנו יותר לקבל חיזוקים חיוביים על התנהגות מיטיבה שבחרו בה כמו: אכילה ליד שולחן, הליכה ברגל לבית הספר, פחות זמן מסך, אכילה מגוונת יותר ועוד... במקום להתמקד בתוצאה ובשאיפה לרזון : איך רזית!
Comentarios